artificial intelligence


artificial intelligence 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

technologie waardoor een systeem het menselijk denkvermogen kan nabootsen, zodat het zelfstandig bepaalde menselijke taken kan uitvoeren; artificiële intelligentie; kunstmatige intelligentie; AI; ki

Semagram (extra betekenisinformatie)


Artificial intelligence…

is een technologie; is een wetenschapstoepassing

      Algemene voorbeelden


      Uiteindelijk is het doel dat de koelkast zelf de boodschappen gaat doen, als ultieme vorm van luiheid. Dat kan met kunstmatige intelligentie (AI, Artificial Intelligence), software die onze gedragspatronen leert kennen en ons zo bijstaat bij taken die we liever niet zelf uitvoeren, zegt onderzoeker Shawn DuBravac van de Consumer Technology Association. AI is een modewoord dat vrijwel elke fabrikant nu in de mond neemt.

      NRC Handelsblad,

      Artificial intelligence (AI) is een toegepaste wetenschap waarbij computers bepaalde menselijke taken, zoals leren, redeneren, analyseren, problemen oplossen en beslissen, overnemen. Volgens de samenstellers van de Nationale AI Cursus krijgt artificial intelligence betekenis doordat algoritmes steeds vaker in staat zijn zaken of beslissingsprocessen zelfstandig af te handelen. Volgens hen spreek je van AI als een systeem zelfstandig taken kan uitvoeren in complexe omgevingen, zonder constant begeleid te worden door de gebruiker of trainer.

      https://www.passionned.nl/bi/data-science/ai/#wat-is-artificial-intelligence-ai

      Sinds medio 2017 staan Bluevalley en Axveco lokale banken, verzekeraars, ICT-bedrijven, trade- en trustorganisaties bij met advies over de betekenis, werking en mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals blockchain, cryptocurrencies zoals bitcoin, artificial intelligence en smart contracts.

      Antilliaans Dagblad,

      Via pc, notebooks, tablets en smartphones voeren we informatie in en krijgen andere informatie, maar het apparaat zelf reageert niet op zijn omgeving en heeft daar ook geen benul van: het ontbreekt hem aan pragmatiek en semantiek. Het onderzoek naar kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) richtte zich aanvankelijk vooral op het maken van dit type automaten. Het idee was dat je daar alle vormen van intelligentie mee zou kunnen simuleren (zwakke AI) of zelfs scheppen (sterke AI), en dat zulke slimme computers de mens binnen enkele generaties op alle gebied zouden overtreffen. Dat is niet uitgekomen.

      Trouw,

      Kennistechnologie (KT) is een combinatie van het vernuft van menselijk beslisgedrag met de consistentie en rekenkracht van computer[...]. KT is een van de loten aan de boom van de Artificial Intelligence (AI), een verzamelnaam voor het informatiseren van de menselijke basiseigenschappen: zintuigen, bewegen, taal en probleemoplossen.

      NRC Handelsblad,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • werkzaam in artificial intelligence

      Daan H., Amsterdam 30 jaar, werkzaam in artificial intelligence: "Het idee is leuk, maar het resultaat valt tegen. Ik heb zelf vroeger veel computerspellen gedaan en ik kan me voorstellen dat je daar behoorlijk in opgaat. Hier verliest een kille dame zich helemaal in de digitale wereld van het spel Avalon."

      Parool,

      • (een chatbot) op basis van artificial intelligence
      • (een lange onderzoekstraditie) op het gebied van artificial intelligence
      • twee vormen van artificial intelligence

      Er zijn twee soorten chatbots. Een chatbot op basis van Artificial Intelligence en een voorgeprogrammeerde chatbot. Een chatbot op basis van Artificial Intelligence maakt gebruik van geavanceerde technieken. Het systeem achter de chatbot leert om op basis van ervaringen uit het verleden beter te communiceren met klanten. Dit type chatbot is echter zeer complex en wordt voornamelijk toegepast door organisaties als Facebook, Google en Microsoft.

      https://www.extendure.com/chatbots/

      Nieuw: Kunstmatige Intelligentie. Wordt op steeds meer terreinen ingezet. Denk aan medische en juridische expertsystemen, intelligente robots of het gebruik van natuurlijke taal tussen mens en machine. Hoewel de studierichting nieuw is, kan de UvA bogen op een lange onderzoekstraditie op het gebied van Artificial Intelligence.

      NRC Handelsblad,

      Binnen de informatietechnologie worden er op dit moment twee vormen van artificial intelligence onderscheiden: de splitsing wordt gemaakt tussen 'sterke AI' en 'zwakke AI'.

      https://internetofthingsnederland.nl/is-artificial-intelligence-oftewel-ai/

      • de test voor artificial intelligence

      De welbekende Brit Alan Turing is een van de grondleggers van de informatica. Hij beschreef in 1936 een experiment dat antwoord zou moeten geven op de vraag of een machine menselijke intelligentie kan bezitten. Kort gezegd vond hij dat als een machine iemand anders voor de gek kan houden door hem te laten geloven dat het een mens is, dit de test voor artificial intelligence is.

      https://internetofthingsnederland.nl/is-artificial-intelligence-oftewel-ai/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen